facem test de sarcina
Sarcina gemelara

Știai că un rezultat negativ la un test de sarcină poate însemna că ai o sarcină multiplă?



Pare șocant la o primă vedere, mai ales că mai toată viața noastră de adult activ sexual ne dorim să primim rezultate negative la testele de sarcină din variate motive.

Ca să exemplific puțin, pot enumera motive precum plăcerea unei vieți sexuale îndelungate, probleme de sănătate, existența a cel puțin un copil în viața cuplului, instabilitate financiară, chiar lipsa dorinței de a avea copii momentan sau deloc.

teste de sarcina



Dar ce facem când chiar ne dorim, bănuim că am fi însărcinate, facem un test iar rezultatul este NEGATIV?

Corpul îți spune că da, ceva se întâmplă. Testul îți spune că NU, conform valorilor pentru care a fost creat. De ce spun valori? Îți explic imediat:

Un test de sarcină, COVID, gripă sau ce se mai testează prin dispozitive medicale ce se introduc într-un lichid sau peste care se picură un lichid va reacționa într-un anumit fel în funcție de reacția chimică ce se produce. Asta se întâmplă pentru că este realizat să reacționeze la anumite valori considerate generic acceptate.

Ce se întâmplă însă când dispozitivul medical este folosit corect dar dă un rezultat greșit negativ pe care nu îl poți înțelege? De ce spun răspuns greșit și nu nul? Hai să îți explic:

Când ai un răspuns de tip nul, fie ai făcut ceva greșit în utilizare, fie testul are o problemă, cum ar fi depozitare greșită sau termen de valabilitate expirat.

Un răspunsul greșit vine în momentul când valorile ce trebuie recunoscute în lichid sunt muuuult prea mari. Pe scurt, nu există (din câte știu eu) teste care să confirme o sarcină multiplă. Păcat, spun eu, ar fi foarte apreciate aceste dispozitive.

Dar ce face un dispozitiv medical numit “test de sarcină”? Păi uite:

Testele de sarcină măsoară nivelul hormonului gonadotropină corionică umană (hCG) din urină. Acest hormon este produs de placentă și este prezent în sânge sau în urină în jurul zilei a 10-a sau a 11-a zi de la concepție.

În general, nivelul de gonadotropină corionică umană se dublează la fiecare două-trei zile în primele săptămâni de sarcină. În situația în care este vorba despre o sarcină gemelară sau multiplă, nivelul de gonadotropină corionică umană este atât de ridicat, încât testul de sarcină indică un rezultat fals negativ.

Practic, un nivel al hormonului de peste 500.000 mIU/mL determină testele de sarcină să nu poată indica un rezultat corect. Explicația medicilor este următoarea:

Nivelurile foarte ridicate de hCG din primele zile de sarcină, în cazul unei sarcini gemelare sau multiple, împiedică anticorpii să se lege de test. Acesta devine saturat de hormonul hCG și nu mai pot indica un rezultat pozitiv, așa cum ar trebui.

Pe scurt, este pe principiul ce este prea mult, clar nu este ceea ce trebuie detectat în lichidul de testat, deci nu este sarcină.

Totuși, ce să faci dacă ai un test de sarcină fals negativ? Dacă ai îndoieli în legătură cu rezultatul testului de sarcină efectuat, urmează următoarele sfaturi:

test sarcina banda
SONY DSC


 Repetă testul după aproximativ o săptămână de la efectuarea primului test ca să te asiguri că și hormonul hCG are suficient răgaz să crească, eventual completează cu un test care arată și câte săptămâni de sarcină ai. Dacă rezultatul este unul negativ dar ai un răspuns pozitiv pe testul ce indică număr de săptămâni de sarcină, poţi deduce că ai o sarcină multiplă.


Respectă cu strictețe toate indicațiile ce însoțesc un test de sarcină.


Consultă-te cât mai rapid cu un medic ginecolog, acesta îți poate recomanda analize de sânge și o ecografie pentru a se confirma dacă ești într-adevăr însărcinată.

Nu uita că un rezultat fals negativ al unui test de sarcină nu este vizibil frecvent și, dacă te confrunți cu manifestări specifice sarcinii în ciuda rezultatului primit, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai rapid unui medic.

Cu toate acestea, uneori, un test de sarcină negativ este NUMAI negativ.



 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns