Sarcina este o perioadă aparte pentru toate femeile. Pentru unele este plăcută, pentru altele mai greu de dus. Prin acest articol vreau să scot în evidenţă cum percep femeile sarcina gemelară faţă de sarcina unică.
Persoanele care au acceptat să îmi scrie fac parte din comunităţi de mame de pe platforma Facebook. Percepţia este personală, comparaţia este tot cu o sarcină a lor. Fiecare mămică și-a comparat sarcinile, avute, nu au vorbit despre referințe sau alte povești auzite sau citite.
La acest material au contribuit 14 mame, ce au avut între 2 şi 4 sarcini în total. Una dintre ele a avut chiar două sarcini gemelare.
Te invit să citeşti acest articol mărturie, unic în România până în acest moment.
Am încercat să grupez mărturiile în SARCINĂ UNICĂ PRIMA şi SARCINĂ GEMELARĂ PRIMA.
Textele aparţin în totalitate mămicilor şi vor fi lăsate în forma lor originală. Acete texte conțin comparaţii şi urări, precum şi un ton pozitiv.
Să purcedem aşadar la a citi impresii despre sarcină când prima este UNICĂ:
1. Veronica
„Bună. Prima sarcină a fost cu o fetiță, iar a doua cu două fetițe.
Cu prima sarcină am avut o mică senzație de vomă, în schimb cu gemenele până la 16 săptămâni am avut o toxicoză de am slăbit 4 kg în loc să adaug.
La prima sarcină am adăugat 12 kg, iar la a doua 18 kg. Cu ambele sarcini am avut burtica destul de mică, în schimb am născut copiii măricei.
Prima fetiță am născut-o la 41 săptămâni cu 4 kg și 56 cm. La a doua sarcină am născut la 37,4 săptămâni cu 3.250 gr și 50 cm şi 2.900 gr și 49 cm.
În a doua sarcină au fost unele probleme de care nici nu mi-am imaginat în prima: primele luni de sarcină am primit tratament pentru că îmi curgea sânge din nas zilnic. După am primit tratament pentru retenție de apă, dar nu prea a ajutat fiindcă un rinichi practic nu funcționa. La fiecare 30 de minute trebuia să mă culc pe spate cu picioarele în sus, din cauza că burta nu era mare, iar copiii mărișori mă împingeau cu picioarele sub coaste de parcă jucau fotbal cu organele.
Purtam încălțăminte cu 2 mărimi mai mari din cauza picioarelor umflate și din cauza retenției. Emoțiile erau schimbătoare de câteva ori pe zi. Am făcut mai multe analize și mai diferite. Nu toți medicii doresc să primească așa nașteri. În timpul nașterii sunt mai mulți medici pentru orice eventualitate. După ce ai născut primul copil și puterile sunt epuizate, tu trebuie să mai naști odată. În timpul nașterii apar atâtea probleme de care nici nu am știut.
Acum fetele sunt mari și poate multe am mai uitat, dar sper că măcar un pic am ajutat. Succes!
2. Lili
Am simțit mult mai repede că sunt însărcinată, testul de sarcină a ieșit foarte pronunțat, sânii și-au schimbat consistenţa iar culoarea mameloanelor s-a închis la culoare din prima lună de sarcină, mult mai repede decât în celelalte sarcini.
Am simțit și știut că am gemeni, chiar la ecograful de 8 săptămâni am întrebat dacă nu am gemeni căci eu așa simteam, dar medicul mă asigura că nu. Însă, la următorul ecograf la 13 săptămâni mi-a zis că sunt 2 fetite.
La 3 luni de sarcină burtica arată de 5 luni. În ultima lună îmi era greu să mă întorc de pe-o parte pe alta . Burtica mult mai mare decât la băieți. Neavând loc, nu simțeam așa multă mișcare ca la băieți.
Am născut la 38 săptămâni prin cezariană 2 feţite sănătoase de 3kg și 3,1kg. Au stat într-o singură placentă.
Sper să-ți fie de ajutor!
3. Alina
Eu am avut o experiență cu totul diferită! La prima sarcină fetiță, am simțit de la început că este fată. Am născut la 41 s și 5 zile, naștere naturală 3140g, 52 cm…. O singură dată mi s-a făcut rău și asta din cauză că îmi era poftă de pâine prăjită cu roșii și nu aveam la îndemână.
Am avut arsuri și îmi treceau doar cu lapte rece. Am pun 14 kg. Burta nu era enormă, am putut să fac orice(inclusiv epilat cu oglindă). Am dat jos 4 kg după sarcină, am rămas cu 10….
În schimb, a doua sarcină, fiind gemelară cu 2 băieți, am simțit de la început că o să fie doi. Am crezut că o să fie că fată și băiat dar ne-au făcut surpriză …naștere prin cezariană.
Nu au coborât piticii când începeau contracțiile. Bebe unu 3490g, 54cm și bebe doi 2700g și 52 cm. Am născut la 38 de săptămâni iar primele luni am slăbit 4 kg, pe urmă am pus 8 kg. După ce am născut am dat jos 13.
Am încercat să fac baie în piscină și mi s-a făcut instant rău! Aveam pofta pe sucul Schweppes de portocale, îmi trebuiau mici și carne în general, cartofi pai.
Dacă nu mâncăm ceva anume mă durea capul foarte tare și îmi scădea tare tensiunea. Problema era că nici eu nu știam pe ce aveam poftă, trebuia să merg pe eliminare, cam ce mă gândeam că am văzut în ultimele zile.
Am avut tensiune și 8 cu 5, abia stăteam în picioare, după ce mâncam ce aveam poftă totul era perfect!
Am avut niște dureri îngrozitoare de picioare începând cu săptămâna 25, care au ținut până la final. În ultimele 3 săptămâni mă mai deplasam doar strictul necesar, nu am mai condus, nu mai eram în stare și din cauza volumului și-a durerilor.
Am pus 30 cm în talie, eram tare emotivă. Mă enervam repede, mă supăram din orice, plângeam şi la filmulețe amuzante. Atâtea experiențe am avut de sincer nu cred că ajunge pagina…
Acum am 2 băieţi diferiți, de nu îi vedeam la naștere ziceam că nu sunt frați gemeni! Au deja 6 luni. Unu îi ca un ardei iute, unul pare calm și te cucerește până ce obține ce își propune! Fata îi iubești enorm, chiar dacă prima dată a fost geloasă, acum nu se mai desparte de ei!
4. Mihaela
Eu am avut 3 sarcini în total, 2 normale cu băieţi şi 1 gemelară, cu pereche.
Pot să spun că am luat în greutate la gemelară cam la fel cât cu o sarcină normală. La primele 2 n-am avut nici un fel de simptome de greaţă, dureri sau ceva. La gemelară am avut o uşoară greaţă +2, 3 ture de vomitat în primul trimestru, după care nimic special, fără pofte. Dar mâncam orice.
Controale mai dese la gemelară, normal. Nici un fel de probleme cu nici o sarcină. La sarcina normală se fac 3 morfologii, la gemelară a 3-a nu se mai face fiindcă nu mai pot măsura bebeluşii.
La primele 2 am născut natural, la termen, la 40 săptămâni. La gemelară au stat până la 37+3 şi a fost cezariană. 3kg băiatul, 2.680kg fata, au fost în placente diferite.
37 se consideră la termen fiind gemelară, din ce am auzit. Deşi la naşterile naturale travaliul este mai dureros, recuperarea de la cezariană şi durerile cu care trebuie să te lupţi, având şi grijă de bebeluşi în acelaşi timp sunt mai mari, plus durere de cap şi ceafă . Am avut 5 zile de dureri de la anestezie, după am vărsat o dată şi nu m-a mai durut.
Mai adaug că în ultimele 2 luni de gemelară aveam o burtă foarte mare, de trebuia să mi-o ţin cu ambele mâini ca să mă pot întoarce în pat. Şi era groaznic cu somnul, nu mă mai odihneam.
Dacă mai vrei să întrebi ceva, pot răspunde.
5. Bianca
Bună sunt mămică de gemeni fetiţă și băiat și am și două sarcinii unice. Diferență între sarcini a fost încă de la început. Dacă cu fetiţele nu am avut grețuri aşa mari, am avut doar arsuri şi pofte mai „normale” cum le numesc eu.
Cu prima sarcină am avut poftă doar de grătar și dulce. Cu a doua acru, multă ciocolată, cât de multă. Cu gemenii am mâncat doar sandvișuri și ridichi negre multe, nu îmi plăcea nimc dulce, nimic acru. Cât despre burtică, creşte foarte mult și mai repede.
Dacă la sarcinile anterioare nu am avut picioarele umflate, cu gemenii erau foarte umflate. Am purtat doar papuci și oboseam de două ori mai mult. Aveam o burtică gata să „explodeze”, am avut ecografie în fiecare lună și am luat fier și vitamine cât pentru o viaţă.
Am luat 25 kg, cu 12 mai mult decât în sarcinile unice. Faţă de sarcinile anterioare nu am avut acnee, nici nu mi-a căzut părul.
În concluzie, sarcina cu gemenii a fost foarte grea pentru că îmi făceam griji. Doream ca bebelușii să fi bine, să pot duce la termen, ţinând cont că unul a fost mai mic cu 500 gr .
I-am născut la 35 de săptămâni şi 4 zile, băiatul de 2500 gr iar fetiţa de 1960 gr prin cezariană, pentru că bebelușii nu au fost întorși.
Sincer, nu aş mai vrea să am sarcină gemelară, a fost greu, Dumnezeu să le dea sănătate tuturor mamelor !
6. Cristina
Experienţele mele cu sarcinile sunt total opuse. Am o sarcină unică acum 13 ani și o sarcină gemelară anul trecut.
Cu băiatul a fost super easy, atât pe parcursul sarcinii cât și după. Nu am avut grețuri, nu am avut pofte, mă simțeam super ok. Am născut la 38 de săptămâni. Dupa ce l-am născut, la fel de ușor mi-a fost. A fost și este în continuare un copil foarte cuminte.
Ei, în schimb sarcina gemelară, cu fetele, a fost de la început provocatoare. Când aveam 13 săptămâni am sângerat destul de multicel. După aceea la 20 de săptămâni am fost diagnosticată cu sindromul transfuzor-transfuzat ajunsă de urgenţă pe masa de operație cu șanse de supraviețuire 5% bebelinele.
La 24 de săptămâni mi s-a pus pesar pentru că aveam colul de 1,8 cm. Pe toată perioada sarcinii am avut tensiunea mare. O țineam sub control cu 2 feluri de pastile zilnic, mai luam zilnic și fier, magneziu, acid folic, progesteron vaginal.
La 35+2 mi s-a rupt apa și le-am născut natural. Mulțumesc lui Dumnezeu ca sunt sănătoși toți 3! Iar acum după naștere, în prezent au 10 luni, în comparație cu băiatul îmi scot peri albi, cum se zice.
Sunt active, plângăcioase, ţipă din aproape orice, toată ziua numai la mama. Este exact opusul băiatului. Dar… chiar dacă ele urlă, ţipă etc. tot ce pot să spun este că este MINUNAT!
Mă simt împlinită pe deplin și fericită că am aşa minunăţii de copii. Mai am eu zile când îmi vine sa îmi iau câmpii, dar când le aud mama, mama, îmi trec toate! Cel mai frumos lucru ce îl poate trăii un om. Asta și să câștige la loto 1 milion de euro 😛
7 Ioana
Prima mea sarcină a fost unică, un băiat. A doua sarcină gemelară, cu 2 băieți. În ambele sarcini m-am simțit bine. Grețuri puţine, arsuri cu primul am avut mai multe.
Cu sarcina gemelară mă simțeam mult mai obosită, nu știu dacă neapărat de la sarcină sau pentru ca având un copil eram nevoită sa fiu activă. În ultimele 2 luni mă mișcam foarte greu, eram și mare.
Nevoia de a urina era mult mai mare şi mult mai des ca la prima. La sarcina gemelară burtica a început să se vadă de pe la 8 săptămâni, mișcări în burtică am început să simt de pe la 12/13 săptămâni. Și bineînțeles, fiind doi, când mișcau aveam impresia că rup tot în mine.
Totuşi, ambele sarcini au fost fantastice. După ce am născut, acolo ar fi mult de povestit 😀
8. Daniela
Experienţele mele cu sarcinile sunt următoarele:
La primul băieţel, care în prezent are 14 ani, a fost o sarcină uşoară. Nu am avut nici un fel de probleme ca greţuri, pofte etc. , l-am născut la 39 de săptămâni, natural.
A doua sarcină, cea cu gemeni fetiţă şi băieţel, care au în prezent 2 anişori şi 4 luni, la fel, sarcina a fost super. Doar arsuri am avut, i-am născut prin cezariană la 38 de săptămâni. Fetiţa cântărea 2.640 kg şi băieţelul 3.260 kg. Mulţumesc lui Dumnezeu, toţi 3 sănătoşi.
9. Diana
Prima sarcină, unică, la 25 ani, finalizată cu naştere naturală la 39 săptămâni. Nu au fost probleme pe timpul sarcinii sau la naştere, scor APGAR 9, 3300 gr, 50 cm lungime, a avut dublă circulară de cordon.
Mă mişcam cam greu de prin a 8-a lună. Am luat în total 11 kg, ajungând acasă cu -1k g faţă de greutatea iniţială.
A doua sarcină, cea gemelară spontană, biamniotică, monocorială la 27 de ani, s-a finalizat cu naştere naturală spontană şi ea, travaliu natural, la 36s 5z.
Am fost nevoită să stau la orizontală din ce în ce mai mult, începând cu săptămâna 24 de sarcină din cauza presiunii resimţite pe bazin şi zona pelviană. Colul ok, nu au fost probleme.
De-a lungul sarcinii m-am prezentat de 3 ori la urgenţe, la recomandarea medicului: un fals travaliu, o jenă care n-a cedat la Nospa şi a treia oară cu dureri de oase-ligamente şi o senzaţie oribilă de balon cu apă care dă să se spargă. Atunci m-a oprit şi am rămas internată încă aproape 2 săptămâni până am născut.
Bebeluşele nu au avut nevoie de intubare. Au rămas numai la căldurică şi puţin mai mult oxigen până când a ajung cea mică la 2kg, apoi le-am avut în salon.
Prima geamănă a avut 2.6 kg şi 47 cm, a doua 1.960 kg şi 45 cm, cu circulară de cordon fiecare, cea mare un pic cam strangulată.
Luasem în greutate circa 17 kg. Am luat mai mult postpartum din cauza stării emoţionale urâte care, apropo, m-a copleşit groaznic de tare, spre deosebire de cea de după prima naştere. A fost horror… Dar toată lumea e foarte bine.
Succes!
10. Daniela
3 sarcini unice, 2 băieți şi o fată, a patra sarcină gemelară cu doi băieți. Dacă la cele trei sarcini nu am avut probleme, cea gemelară a fost Horror, grețuri, nopți nedormite, arsuri, dureri şi aşa mai departe.
De la 5 luni eu nu mai puteam face un pas, nu ajungeam nici până la magazin. Aveam dureri groaznice sub burtă. Controale din lună, în lună.
Am născut prematur la 36 de săptămâni, naștere naturală, doi băieţi de 2 kg si 2300 kg. Cel mic a stat o lună în spital iar cel mai mărișor doar 8 zile. După naștere, depresi şi frustrări… E greu să crești gemeni şi numai cine are înţelege, dar e al naibii de frumos.
Cam asta a fost experienţa mea.
11.Mărioara
Fata a făcut 27 de ani luna asta(august) și gemenii au făcut 25 în mai! Cu fata am fost cu amenințare de avort până în ultima lună, cu gemenii totul a decurs normal, chiar dacă la 5 luni jumate aveam doar 48 de kg! Până am născut, am ajuns la 75!
Cu gemenii în ultimele două săptămâni am dormit într-un fotoliu. Bine, când nu împingeau prea tare. Eu am stat 3 săptămâni după ce am născut în spital!
Acestea au fost experienţele a 11 mămici ce au avut prima dată (uneori şi a doua dar şi a treea) sarcină unică. Uneori sarcina gemelară a fost liniştită, alte ori a fost epuizantă.
Acum vă prezint relatările a 3 mame ce au avut prima sarcină gemelară. La final este Gabriela, mămica ce a avut două sarcini gemelare. Surprinzător, nu? Ei bine, pentru ea a fost şi mai suprinzător. 😀
Sarcina gemelară prima
1. Adriana
Prima sarcină, cea gemelară, a fost cu doi băieți, aceeași placentă. Până la 3 luni jumătate am supraviețuit cu perfuzii, la 19 săptămâni o intoxicație cu ciuperci și la 34 de săptămâni naştere prin cezariană, cu preeclamsie urmată de edem cerebral.
În ambele sarcinii am avut dureri groaznice de spate. În a doua sarcină, la diferență de 2 ani, am avut puține grețuri, însă multe probleme. Am făcut hernie inghinală, varice, tahicardie, placentă înbătrânită și la final tensiune. Seara dinaintea nașterii programate intrasem în travaliu și mi l-au oprit. Mi-a spus medicul că eram la un pas de ruptură uterină.
În concluzie sarcina unică a fost mult mai grea pentru mine, exceptând grețurile din gemelară, care au fost groaznice, nici nu știu când au trecut. În schimb la sarcina unică, a fost super greu.
2. Mădălina
1. Mult mai multe controale și ecografii la sarcina gemelară.
Sarcina unică, controale lunare și ecografii morfologice trimestriale vs. Sarcina gemelară, ecografii la fiecare 2 săptămâni, din săptămâna 16 încolo.
2. Mai multă atenție la mișcări, ridicarea greutăților, statul pe minge la birou.
Sarcina unică, mișcare în voie, gimnastică și yoga până la 38 săptămâni vs Sarcina gemelară, presiune mai mare pe col, repaus la pat din săptămâna 26, cu risc de naștere prematură. A fost nevoie de precauție și am reluat plimbările, gimnastica, după săptămâna 34, când am depășit pragul de prematuritate.
3. Stare de oboseală mai accentuată în sarcina gemelară și instalată mai devreme, trimestrul 2 cu nevoi mari de odihnă.
Asemănări: fără grețuri, preferințe alimentare similare, greutate în plus raportată la sarcină, 7 kg la cea unică, 10 kg la gemelară. Copiii cu o greutate mai mică la naștere în gemelară, dar diferența mică faţă de sarcina unică.
3. Gabriela
Când am rămas însărcinată, aveam 20 de ani nu știam mai nimic. Am aflat că sunt însărcinată, dar surpriză gemelară. Am rămas toți cu gura căscată, și ne bucuram și ne era și frica că era doi. Cum o să facem faţă?
Am născut doi băieţi prematuri, 1700 și 1900, foarte mici. Am stat prin spital vreo lună de zile. A trecut şi am ajuns acasă, toate bune și frumoase până au început să meargă în picioare. Deci nu făceam faţă 3 inși, ne terminase, erau așa de iuți. Şi acum, la ora actuală, tot la fel sunt.
A fost greu la început, dar după aia, ușor, ușor, ne-am învățat. A trecut timpul și am uitat de prostiile care le făceau. Acum au 8 ani și sunt extrem de mândră.
A trecut timpul, după 3 ani am rămas însărcinată, şoc pentru noi, era tot cu gemeni și tot băieți. Deci nu știam cum să reacționez, să plâng, să mă bucur, deci eram pe altă lume.
Atunci când a venit timpul să nasc, 1700 și unul 2400, cam la fel ca prima pereche de gemeni. Când am ajuns acasă, deja știam cu ce se mănâncă și uite așa Dumnezeu mi-a dat 4 băieţi, 2 de 8 ani și 2 de 4 ani. Sunt extrem de mândră de iei.
Citind aceste mărturii impresionante ale mamelor care au trecut prin experiențe atât de diverse și intense, putem spune că fiecare sarcină este cu adevărat unică. Fie că vorbim despre o sarcină singulară sau despre una gemelară, fiecare mamă aduce pe lume cu dragoste și bucurie noi vieți.
Sarcina poate aduce provocări și schimbări neașteptate în viața unei femei, dar aceste mărturii ne arată că puterea mamei de a face față oricărei situații este de neegalat. Fie că au avut grețuri, arsuri, sau alte dificultăți, aceste mame au mers înainte cu curaj și determinare, aducând pe lume copii sănătoși și fericiți.
Experiențele lor ne arată că nu există o formulă magică pentru a trece prin sarcină, ci că fiecare femeie are propriul său drum unic. Fie că ai o sarcină singulară sau gemelară, fiecare zi este o oportunitate de a te bucura de minunățiile maternității și de a-i îndruma pe acești mici miracole către o viață plină de iubire și realizări.
Să nu uităm să ne susținem reciproc, noi, mamele cu gemeni, în această călătorie minunată a maternității și să ne amintim întotdeauna că suntem puternice și capabile să facem față oricărui obstacol.
Cu iubire și susținere, putem trece cu brio prin toate experiențele pe care viața ni le oferă. Iar fiecare zi petrecută alături de copiii noștri este o binecuvântare de neuitat.
Să fim recunoscătoare pentru darul minunat al maternității și să continuăm să împărtășim experiențele noastre, pentru că fiecare poveste este unică și valoroasă. Împreună, suntem o comunitate puternică de mame care se susțin reciproc și care pot face față oricărei provocări.
Vezi aici ce alte articole am mai scris despre SARCINA GEMELARA <3
Daca esti viitoare mama de gemeni sau proaspata mamica cu gemeni te invit in grupul nostru dedicat de pe Facebook Mame de gemeni-Educatie si Echilibru 🙂