Salutare dragi mămici,
Astăzi voi aborda un subiect medical. Tema acestui articol începe din timpul sarcinii, evoluează și se termină după naștere. Felul cum ajunge la final această afecțiune diferă de la femeie la femeie. Nu știu cât poate fi stopată când apare în timpul sarcinii, dar conform specialistului se poate rezolva după naștere.
Specialistul din acest articol se numește Kalman Klara, dar o las pe ea să își facă o mică prezentare. 😛
„Mă numesc Kalman Klara, am 32 de ani, sunt mămica unui băiețel de 3 ani și jumătate.
De 14 ani trăiesc în Oradea, originar sunt din Miercurea Ciuc.
Sunt kinetoterapeut, lector universitar la Universitatea din Oradea (Facultatea de Geografie, Turism și Sport, Departamentul Educaţie Fizică, Sport și Kinetoterapie) și instructor de Pilates de mai bine de 10 ani.
Am stilul meu de predare, în care îmbin kinetoterapia, gimnastica medicală cu principiile Pilates-ului.
Îmi place să mă perfecționez continuu, să investesc în mine, atât în domeniile mele de activitate, cât și în dezvoltarea mea personală, spirituală și ca și părinte.”
Am apelat la Klara pentru acest articol pentru că Diastaza abdominală este mai des întâlnită la femeile însărcinate cu gemeni sau tripleți. Cumva pare și logic, dar o să înțelegeți puțin mai jos, când veți vedea imaginea pusă la dispoziție de Klara.
Acum o să las specialistul să prezinte Diastaza abdominală 😀
Multe femei se luptă după sarcină cu kilogramele în plus, și dacă reușesc să slăbească, zona abdominală rămâne de obicei o problemă.
Poate ai fost și tu întrebată după câteva luni de la naștere (sau chiar 1 an) dacă ești însărcinată pentru că arătai ca o graviduță în 6 luni? Și răspundeai cu rușine, că: „Nu, mi-a rămas burta de la sarcină…”.
Clar, aspectul estetic este profund neplăcut pentru o femeie – acea formă de burtă de gravidă, deși pacienta nu mai este de luni de zile însărcinată.
Puțină lume știe, că burtă lăsată, proeminentă și cu piele în exces este un semn al diastazei abdominale, adică separarea mușchilor drepți abdominali de-a lungul liniei albe (vezi foto). Dar și mai puțini știu că diastaza se poate recupera cu exerciții și nu este nevoie de intervenție chirurgicală!!! Evident dacă ești consecvent cu executarea exerciţiilor aproape zilnic! 😀
Ce probleme în plus aduce diastaza abdominală
Netratarea diastazei poate duce la alte afecțiuni precum:
• Balonare
• Tulburări de tranzit
• Incontinență urinară, fecală
• Postura vicioasă
• Instabilitate pelvină (instabilitatea bazinului)
• Hernie ombilicală
Sursa-stirimed.ro
Specialistul nostru ne-a trimis următoarea autotestare pentru femeile din comunitatea Mame de gemeni-Educație și Echilibru.
Test pentru separarea abdominală/diastasis recti
Acest test poate determina prezenţa diastasisului recti şi severitatea lui. Poate fi efectuat şi de către gravidă.
T1: decubit dorsal cu genunchii flectaţi, tălpile pe sol.
T2: un membru superior cu cotul flectat, mâna sub ceafă, cealaltă mână plasată pe abdomen, degetele palpează linia mediană a drepţilor abdominali, paralel cu talia, la nivelul ombilicului.
T3: cu muşchii abdominali relaxaţi, se presează abdomenul cu degetele.
T4: se flectează trunchiul, astfel încât cutia toracică să se apropie de pelvis.
T5: se palpează cu degetele înainte şi înapoi pe linia mediană, pentru a simţi partea dreaptă şi stângă a muşchilor drepţi abdominali.
Notă!
*Se va folosi mişcarea corectă pentru a avea o evaluare acurată.
*Se va evita simpla ridicare a capului de pe saltea – este o greşeală frecventă!
*Pentru contracţia efectivă a muşchilor abdominali, cutia toracică trebuie să se apropie de pelvis. Dacă muşchii abdominali nu sunt corect mobilizaţi, nu se poate decât presupune că există diastasis recti. În schimb, pe măsură ce cutia toracică se apropie de pelvis şi contracţia muşchilor abdominali este mai puternică, distanţarea liniei mediane se va reduce.
Dacă nu vă descurcaţi, puteți să vă uitaţi la acest video care conţine atât testul cât şi exerciţii de recuperare.
O mică separare a liniei mediane – între unul – două degete distanţă – este normală în marea majoritate a sarcinilor şi nu reprezintă o problemă. Dar dacă adâncitura liniei mediane este mai mare de 2 ½ degete în grosime, nu se subţiază pe măsură ce se contractă muşchii abdominali şi se poate observa o mică adâncitură la nivelul liniei mediane, atunci separarea abdominală este prezentă, fiind necesare unele precauţii în timpul antrenamentului sau la efectuarea altor activităţi.
Pentru explicarea exerciţiilor și alte ponturi ajutătoare Kalman Klara va revenii cu un alt articol, special gândit pentru femeile însărcinate cu gemeni.
Mituri frecvente despre starea musculaturii abdominale postpartum şi separarea abdominală/diastasis recti:
- Trebuie aşteptat cel puţin şase săptămâni după naştere înainte de a începe programul de recuperare postnatală. Fals. Exerciţiile Kegel pentru muşchii planşeului pelvian se pot începe chiar imediat după naştere, precum şi alte exerciţii atent alese. Revenim cu detalii în următorul articol.
- Separarea abdominală/diastasis recti determină o afectare permanentă a liniei mediane a muşchilor abdominali. Nu, se poate remedia!
- Separarea abdominală/diastasis recti necesită intervenţie chirurgicală pentru a se putea reduce. Categoric nu! Aveţi mai jos testimoniale de la mame care au reuşit fără operaţie.
Experiența mea (Klara) cu sarcina:
Când am rămas însărcinată eram convinsă că eu fiind sportivă şi mereu în mişcare, o să am o sarcină uşoară, nu o să mă îngraş, o să nasc natural şi nu o să am probleme cu incontinenţa urinară după naştere şi nici vorbă de diastază abdominală!
Ei, este adevărat că nu am avut probleme cu kilogramele, am practicat pilates până în a 8-a lună de sarcină (cu modificările necesare) şi am început antrenamentele după 3 luni de la naştere (bineînţeles treptat), dar aş minţi că nu am avut probleme cu incontinenţa... La strănutat, tuşit şi sărituri, mai ales dacă am avut vezica plină, eram gata...
Cred că multe dintre voi ați trecut prin aceste momente! Şi am avut şi separarea muşchilor drepţi abdominali, adică diastază abdominală, ceea ce este ceva normal după sarcină, dar care trebuie să se retragă treptat cu retragerea uterului şi care poate fi ajutat cu exerciţii!
Bineînţeles dacă muşchii planşeului pelvian şi transversul abdominal sunt antrenate înainte de sarcină, această recuperarea a incontinenţei şi diastazei este mai rapidă şi mai uşoară. Deci recomand exerciţiile din video şi înainte de sarcină, dar mai ales pentru cele care au diastază, au născut de mai multe ori, se plâng că nu se retrage burtica după naştere (care este un semn al diastazei) şi pentru cei care se pregătesc pentru al 2-lea (al 3-lea) copil.
Când am conceput acest material şi l-am încărcat pe youtube nu am crezut că acesta va fi cel mai popular video de pe canalul meu şi prin intermediul căruia voi ajuta femei din toată ţara (Gherla, Bucureşti, Constanţa, Braşov, Arad) şi din diaspora (Belgia, Germania, UK) să scape de diastaza abdominală!
Să vedem feedback-ul de la mame:
„Mi-aş dori tare mult să lucrez cu tine, pentru că am urmat un video de al tău şi am reuşit să îmi reduc diastaza de la aproape 5 degete la 3 în aproximativ 6 luni.”
„Recomand din suflet Klara Kalman! Un instructor de pilates și kinetoterapeut pasionat, profesionist și dedicat „.
„Până să te întâlnesc am încercat toate variantele posibile fără nici un rezultat. Sunt foarte norocoasă că te-am găsit și extrem de recunoscătoare. Îţi mulțumesc că ai început aceste clase online care pentru mine au fost și sunt colacul de salvare. Ești un adevărat profesionist. „
„Mă simt norocoasă că te am descoperit! Fetelor, o recomand din suflet, chiar ştie ce face! Cele mai bune ore de pilates ever „.
„Chiar mă bucur că te am găsit, după ce mi-am descoperit singură problema, am mers la medic, a zis că nu există aşa ceva… să mă apuc de abdomene serios dacă vreau să fie plat. După am mers la sală, mi-am luat antrenor, bineînţeles că m-a pus să fac abdomene. După am căutat în tooot Bucureştiul (poate nu am căutat suficient) nu am găsit pe cineva care să mă ajute cu diastaza mea, deci căutarea a fost lungă, dar a meritat! Pentru mine eşti îngerul salvator!”
„Explicaţi foarte clar şi pe înţelesul tuturor.”
„Mă bucur tare să te descopăr.”
Veste bună la cererea acestor doamne şi datorită acestui video de pe youtube, am pornit un minigrup online cu care am lucrat pentru recuperarea diastazei abdominale! Şedinţele erau înregistrate, cei care doriţi să-mi scrieţi în privat, ofer prima şedinţă care este şi cu teorie GRATUIT!
Îi mulțumesc Klarei pentru informațiile oferite. Nu uitați că ea va revenii cu un alt articol despre exerciţiile pentru recuperare după naștere.
Pe Klara Kalman o găsiți pe Facebook ,Instagram- @klara_kalman și pe Youtube. Până la următorul articol dedicat femeilor însărcinate cu gemeni și mamelor de gemeni MERGEM ÎNAINTE :P. Eu tot susțin că noi, mamele cu gemeni trăim într-un an cam 1 an și 3 sferturi din viața unei mame cu un singur copil 😀