ecografie cu gemeni
Sarcina gemelara

Ce îi spui unei femei ce tocmai a aflat că este însărcinată cu gemeni? Cum transmiți vestea partenerului și familiei?

Bună dragelor,

Am promis să aduc cele mai bine informaţii şi recomandări de la specialişti pentru voi. Şi cine credeţi că poate da o recomandare mai bună decât un specialist ce este şi mamă de gemeni?

Pentru voi, astăzi am apelat la ajutorul Bogdanei, mamă de Maria şi George. Bogdana este psihoterapeut şi colaborator valoros.

Are propriul cabinet individual de Psihologie. Lucrează în cadrul Fundaţiei Seeding Knowledge. Este Psiholog/Psihoterapeut în cadrul Clinicii PsyClass. Articolele ei le găsiţi şi pe site-ul Republică.ro.
Bogdanei i-am adresat pentru voi 3 întrebări pe care le-am considerat importante la început de sarcină.

1.Ce îi transmiţi unei femei ce tocmai a aflat că este însărcinată cu gemeni?

ecografie cu gemeni


Felicitări în primul rând. Să fii mamă de gemeni este o experiență extraordinară din toate punctele de vedere. Este minunat să simți și să vezi cum se dezvoltă încă din viața intrauterină două temperamente și personalități diferite și este o experiență extraordinară să le fii ghid în călătoria lor frumoasă în viață.
Apoi i-aș transmite să aibă încredere în ea, în corpul ei, să se informeze cât mai bine și din cât mai multe surse, să-și aleagă un medic bine pregătit dar în primul rând un medic care să îi fie aproape și în care să aibă încredere.

Sarcinile gemelare sunt de obicei cu risc crescut, nu sunt prea des întâlnite și tocmai de aceea e nevoie de mai multă atenție și ghidaj. Nu în ultimul rând și foarte important ar fi să se pregătească cu mult înainte pentru perioada de după naștere mai ales în a obține cât mai mult ajutor fizic și suport psihic. În primul an de viață este un consum enorm de energie fizică și psihică precum și niște costuri foarte mari din punct de vedere financiar.


2. Ce îi spui viitorului tată ce tocmai a aflat că va fi tată de gemeni?

viitor tata de gemeni

Felicitări și lui în primul rând. Adaug aceleași lucruri precum mai sus vis a vis de ce înseamnă experiența de a fi părinte de gemeni. În plus și foarte relevant i-aș spune cât de importantă este prezența lui fizică și emoțională pentru mamă încă din perioada sarcinii și apoi prezența și implicarea lui în creșterea, educația copiilor, încă din primele momente de viață.

3. Cum anunţi/pregăteşti familia pentru vestea gemenilor?

Nu cred că este ceva diferit în a anunța o sarcină unică sau una gemelară. Nu consider că familia trebuie pregătită într-un fel. Cred însă că e important ca viitorii părinți să ceară ajutorul familiei extinse și să le comunice totodată acestora că va fi nevoie de ajutor și implicare din partea lor.

Dragi mame, sper să vă fie utile răspunsurile mele.
Cu stimă,
Bogdana Păcurari, psihoterapeut și mamă de Maria & George, gemeni

Până la următorul articol (cel legat de femeia însărcinată şi locul de muncă) vă urez multă linişte, relaxare şi încredere în voi.
Cu bune, cu rele,

MERGEM ÎNAINTE!

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. […] doi psihologi să ne fie alături. Din cunoştinţele mele s-ar potrivii de minune Nina Sofian şi Bogdana Păcurari, ambele mămici de […]

Lasă un răspuns