Claudia Groza si copiii
Mama si copiii gemeni

DIN LUMEA MĂMICILOR CU GEMENI-Claudia Groza(2)

Salutare dragi mămici sau viitoare mămici de gemeni,

Crearea grupului de pe Facebook numit Mame de Gemeni – Educație și Echilibru m-a determinat să repostez interviuri cu mame de gemeni făcute cu 2 ani în urmă. În acești doi ani a apărut o pandemie, acum un război la graniță, dar, s-a întâmplat și viața de zi cu zi.

Dintre participantele la prima serie de interviuri cu mame de gemeni Claudia Groza a acceptat să facem o continuare a primului interviu. O continuare și a vieții de mamă de gemeni și a vieții profesionale. Toate acestea pentru că viața continuă, atât cu bune, cât și cu rele.

Pe Claudia Groza o știu din online de mult timp. Acum doi ani am făcut un interviu cu ea. Acum pot spune că a fost parte din prima serie DIN LUMEA MĂMICILOR CU GEMENI, serie ce am dorit de atunci să o fac mare. În realitate au fost aproximativ 10 interviuri realizate pe blogul Ordine sau Dezordine.

Până acum am mutat numai 3 interviuri pe blogul dedicat mamelor cu gemeni, dar, în viitorul apropiat voi muta și restul interviurilor. Acestea au gazde pe Andreea Anghel, Nina Sofian, Cătălina Matei, Florentina Rafailă și Doralina Buga.

Revin la Claudia Groza și vă arăt un tip de interviu făcut rapid, fără o aranjare artistică. Întrebările mi-au venit rapid în minte, ca și când nu au trecut 2 ani. Abordarea este directă și o să o las fix așa. Dacă redactez simt că eu pierd din esența acestui interviu.

1.Ce ai tipărit din martie 2019?
-Din martie 2019 am tipărit „Balonul călător și prietenii lui”, „Ghidul de scriere creativă pentru copii”, „Noile aventuri ale detectivului Curios” și Jocul „Curios și cititorii”..

jurnal claudia groza
ghid de scriere creativa

2.Ce materiale sau cursuri ai creat din martie 2019 până acum?
-Pentru că au fost multe transformări sociale și economice, ba chiar au apărut noi meserii, am creat un curs de „Terapie prin scris”, având multiple beneficii: să ajute oamenii să se vindece prin scris, având acces la propriile răspunsuri, dar și să folosească materialul în activitatea proprie (aici intrând psihologi, consilieri școlari, părinți, jurnaliști, antreprenori de after school etc.), precum și câștig pentru cei care aleg afilierea la cursul meu.

3.Ce impact a avut pandemia asupra mamei Claudia? Dar asupra scriitoarei Claudia?
-Pandemia în calitate de mamă mi-a îngrădit foarte mult libertatea de mișcare și de activități pentru copii. Ne-am bucurat pe cât posibil de sport, e mișcare în aer liber. Copiii au făcut tenis și înot. Dar ca scriitoare, nu am simțit piedici, din contră: am ajuns la mulți copii prin intermediul online-ului. Au fost părinți conștienți de importanța educației prin lectură și creativitate, părinți ce au investit în cărți și ateliere online.

4.Mai face și alt ceva Claudia Groza pe lângă scris, predat și îngrijit copii?
-Pe lângă scris, predat și îngrijit copii, mama Claudia își ia timp pentru a citi. Este o pasiune transformată în cursul „Lectura salvează! Biblioterapia”, pe care îl voi lansa curând. Apoi, îmi place să ajut cum pot. Fac voluntariat. Merg periodic la un centru de copii și le citesc sau fac ateliere cu ei. Apoi fac donații pentru autism, bătrâni, cărți pentru grădinițe și biblioteci din zone defavorizate.

5.Ce trucuri are mama Claudia pentru copii? Ce preparate rapide face?
-Aici îți răspund sincer că mă ajută mama sau pur și simplu comand. Copiii mei nu sunt foarte mâncăcioși, așa că scap destul de ușor.

6.Copiii tăi se ceartă? Cum abordezi situația?
-Uff, da. Au început să se certe destul de des. Caut să aflu cauza și să le arăt efectele.

7.Îți vezi copiii că o echipă sau le spui că fiecare este unic și trebuie să descopere și să exploateze independența față de fratele său?
-Fiecare este unic, clar! Dar, Ana este mult mai independentă. Ea a fost singură la grădiniță când Horia nu s-a simțit bine. Au fost separat, dar și împreună la diferite activități.

copil claudia Groza

8.Cum ți-ai caracteriza copiii?
-Ana este foarte sociabilă și curioasă, puternică. Horia este vesel, introvertit și sensibil.

9.Copiii și-au descoperit afinități? Le susții curiozitatea?
-Le sunt alături și le susțin curiozitățile. Ana este atrasă de partea artistică: pictură, dans, inventat povești, muzică. Horia este pasionat de Lego, Minecraft, arhitectură și limba engleză. Amândoi sunt iubitori de apă, de călătorii.

clatorii cu claudia groza

10.În articolul trecut ai spus că ți-ai dorit să fie diferiți copiii. Îți susții mai departe dorința sau ai vrea să fie mai asemănători acum, că au crescut?
-Nu au cum să fie asemănători. Au personalități și aptitudini diferite.

baiat claudia groza

11 .Atracția Anei pentru schelete și oase s-a menținut sau a trecut la altă atracție?
-Ana este pasionată de anatomie în continuare. A venit și la liceu, a văzut un schelet și a fost extrem de încântată.

12.În articolul trecut ai spus că ai trecut printr-o perioadă de oboseală cruntă. Să fi fost burnout? Din 2019 până în prezent ai mai experimentat această perioadă?
-După primul an de pandemie, adică 2020, în decembrie am avut din nou o perioadă de oboseală cruntă. Nu am știut să spun NU când și cui trebuia. Am dorit să ajut și să fiu de folos cu tot ceea ce știu, dar am clacat.

13.Ai spus că realizezi cărți personalizate. Ai făcut și pentru gemeni? Nu ai tăi, ci pentru alți gemeni.
-Cărți personalizate scriu pentru oricine dorește să ofere o amintire pentru o viață! Da, am creat pentru două perechi de gemeni: fată și băiat și doi băieți.

14.Poți să vorbești despre camera copiilor, ritualuri de culcare/plecare? Ce le citești și de ce.
-Deocamdată nu au cameră lor. Ana doarme în pătuțul ei, Horia este încă dependent de mine.
Seara, spunem povești, ne rugăm și mulțumim îngerașilor, apoi adormim. Când plecăm ne pupăm și ne urăm o zi frumoasă!

aventurile lui mimi

Le citesc cărți pe diverse teme, pentru a-mi fi ușor să le explic anumite subiecte: diferența între copii, de la culoare la stătut și starea de sănătate; cum gestionăm furia, teama; de ce nu e bine să mințim.

15.Ce fel de vacanțe faceți?
-Vacanțe am avut doar în România. Vreau să îi învăț să descoperim frumusețea țării în care s-au născut. Încet încet vom descoperi muzee, castele și cetăți, vom învăța istorie, geografie, tradiții și vom gusta preparate culinare specifice zonei vizitate.

in natura cu claudia groza

Interviul rapid cu Claudia se încheie aici. Despre activitatea Claudiei Groza găsiţi mai jos:

claudiagrozalazar.ro
Curs- Terapie prin scris

Până la următorul articol vă rog să aveți grijă de voi și de animăluțele voastre. Noi am pierdut lupta cu boala motanului nostru Tom. Dar, sperăm ca Fifi, pisica casei să ne dea un mini Tom frumos, pe care să îl păstram cu noi. Așteptăm ,, să iasă puii lui Fifi,, cum spun copiii. Ca o curiozitate, cine este din București și ar vrea la primăvară un pui de pisică?

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns