haine gravidute
Fără categorie

Cutie de donație pentru graviduțe? De ce nu :)

De multe ori cad pe gânduri. Hainele de calitate pot să fie uneori foarte scumpe, aşa cum am vorbit şi cu Simona. Câteodată hainele specifice perioadei de sarcină nu se mai potrivesc la scurt timp după naştere. Ce facem în acest caz? Le păstrăm pentru o altă sarcină? Le oferim femeilor din familia noastră sau prietenelor? Le donăm la centrele de colectare haine?

Vă invit să dezbatem această temă a cutiei de donație 🙂

Personal în sarcină am avut o singură pereche de colanţi pentru graviduțe. În rest am folosit pantaloni de trening mai largi şi bluze foarte largi. Numai la cununia civilă am îmbrăcat o rochie.

haine gravidute 1

Starea mea de bine lipsea cu desăvârşire. Mulajul acela specific hainelor de sarcină l-am înţeles prea târziu când eram mai mult leşinată în patul de acasă sau în spital cu zeci de perfuzii.

Nu ştiu dacă aş fi fost mai activă social dacă situaţia mea vestimentară ar fi fost alta. Înă aș fi prinit cu drag hăinuțe pentru graviduțe.

Cunoscuţii erau preocupaţi să îmi enumere toate tipurile de analize şi ecografii complexe şi ultra noi pe piaţă. Cred că mă vedeau ca un cobai după care se hotărau şi ei dacă vor face sau nu cândva acele teste. Cu toate acestea nu mi s-a vorbit niciodată de haine. Nu am primit nimic de la nimeni şi nici nu mi s-au arătat ca model de care să ţin cont ulterior.

După sarcină nu am avut practic nimic de păstrat sau de donat. Iar cunoştinţele de gen feminin ce au rămas însărcinate erau foarte panicate din cauza copiilor mei ce mergeau la creşă. Să nu care cumva să ia un virusel că mor cu mine de gât. În consecinţă ele m-au ţinut la distanţă iar eu reuşeam să socializez numai cu mămici ce aveau copii de vârsta alor mei sau mai mari.

Revenind la hăinuţele de graviduță donate mi-am adus aminte de un concept străin prin care femeile adună câteva haine şi eventual obiecte şi le donează în comunitatea din care fac parte.

cutie depozitare

Când am întrebat pe pagina mea de Facebook unde se fac astfel de donaţii mi s-a răspuns ironic “România”. 🙁

Nu îmi doream să aud asta. Pentru că la noi în țară încă se merge pe ideea de donaţii din sărăcie. În afară acest pachet de care spun este considerat cadou, bucurie împărtăşită, sprijin comunitar.

haine graviduta

Dacă stau să mă gândesc conceptul îmi pare danez, parte din starea hygge.

Păcat că nu suntem în stare să implementăm aşa ceva. Se pare că numai o anumită categorie de oameni înţeleg. Din aceştia, cel puţin jumătate se duc în zona de decor interior sau design vestimentar. Diferenţa de aproximativ 20% din cei ce înţeleg conceptul de hygge sunt cei ce cu adevărat înţeleg ideea de stare de bine şi comunitate. De nevoie de puţin, de împărtăşit, de sprijin comunitar.

Voi ce aţi făcut cu hainele de graviduță? Sau şi mai bine, aţi primit haine de la alte graviduțe? Cum vi se pare ideea de a purta haine specifice perioadei de sarcină fără să dai bani pe ele, însă finanţele tale să le canalizezi pe analize, pătuţ la copil sau hăinuţe vesele şi colorate?

Aţi vrea să colectez de la voi aceste haine de graviduță şi să le oferim din inimă câtre mamele mai puţin pregătite în acest sens?

lume mai buna

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. În prima sarcină am avut doar vreo 2 tricouri de gravidă și am purtat la greu colanți normali. În cea de-a doua, nu au fost așa mari cheltuieli pentru bebe(aparatură, pătuțuri, căruț etc aveam de la sora lui mai mare). Așa că m-am rasfătat cu blugi, colanti, hanorace, rochii, sutiene multe haine pentru sarcină. Majoritatea luate de pe bonprix. Doar blugii si colantii au fost daruiti altei gravidute. Pe restul le port si in alaptare. Frumoasa initiativa ta!

    1. Pentru mame de gemeni spune:

      Daca a fost distanta mica intre copii ai fost o norocoasa. Insa in ultima vreme mamele lasa o perioada mai mare de timp intre nasteri iar haniele si aparatura nu se mai potriveste.
      Ma bucur ca ai putut sa daruiesti la randul tau. As vrea sa putem sa o facem in numar cat mai mare.

Lasă un răspuns