Am căutat ceva timp acele explicaţii complete şi complexe referitoare la sănătatea şi tratamentele dentare pe timpul sarcinii. Răspunsurile mi-au venit greu şi acest lucru nu are neapărat legătură cu Coronavirusul. Am întrebat virtual în stânga şi în dreapta. Am primit câteva promisiuni, dar zero răspunsuri până am făcut cunoştinţă cu Ana Maria Popa.
I-am prezentat gândurile şi proiectul meu, iar Ana a propus participarea la realizarea acestui articol clinicii elvețiene de stomatologie de care se ocupă. Propunerea a fost acceptată, iar apoi… a dat corona în toate (sistemele de organizare şi administrare). Însă, cu multă bunăvoinţă şi mesaje schimbate mai mult nocturn, am reuşit să finalizez acest articol.
Vă invit acum să citiţi un articol complet despre posibilităţile de tratament stomatologic pentru femeile însărcinate. Alături de Dr. Irina Geantă – Medic stomatolog generalist, eu sper să prindeţi încredere în tehnologia actuală şi să nu neglijaţi sănătatea orală. Să purcedem, deci.
Stomatologia din România este la nivelul celei din străinătate – atât ca tehnică şi pregătire, cât şi ca aparatură?
Răspunsul este “DA”. La noi în clinică, “DA”. Femeia însărcinată nu are nevoie de altceva special, mai mult decât un om normal, doar să fie aplicate diagnosticul şi tratamentul corect. Ţine mai mult de medic decât de tehnologie.
Din ce știu eu, în Bucureşti şi în alte câteva mari oraşe din România sunt cabinete şi clinici care lucrează la standarde internaţionale. La nivelul întregii ţări însă, sunt multe cabinete care lucrează sub stan-darde din cauza puterii de cumpărare mici a populaţiei. Însă, din preţurile mici rezultă servicii slabe.
Pot face femeile însărcinate tratamente stomatologice?
Femeile însărcinate sunt predispuse problemelor stomatologice din cauza schimbărilor ce se produc în organismul acestora pentru a se adapta. Principalele schimbări ce pot genera sau agrava afecţiunile dentare sunt cele hormonale, la nivelul sistemului imunitar şi cele cardiovasculare. Ideal ar fi ca o persoană care doreşte să rămână gravidă să vină pentru un control stomatologic şi pentru rezolvarea problemelor dentare înainte de momentul sarcinii, dar dacă acestea apar în timpul sarcinii ele pot fi rezolvate fără probleme, deoarece gravidele pot beneficia fără riscuri de tratamente stomatologice. Un caz special îl reprezintă urgenţele ce pot apărea şi care pot afecta serios starea de sănătate a mamei şi a copilului. Deci viitoarea mămică trebuie să se concentreze pe sănătatea proprie şi a copilului din burtă şi să apeleze fără griji la medicul stomatolog.
Este permisă anestezia? Dacă nu, de ce? Dacă da, de care? În ce cantitate? Inhalosedarea?
Numeroase studii au demonstrat că efectele substanţelor anestezice folosite uzual în stomatologie au efecte minime asupra fătului şi pot fi folosite cu simţ de răspundere, în limitele dozelor recomandate. Aceste limite variază în funcţie de starea de sănătate a gravidei şi dacă există sau nu alte afecţiuni asociate sarcinii. Substanţele anestezice cele mai folosite sunt lidocaina şi articaina, cu sau fără vasoconstrictor – epinefrină, ce are ca scop vasoconstricţia locală şi difuzarea unei cantităţi cât mai mici de anestezic în circulaţia generală. Deoarece în primul trimestru are loc organogeneza fătului, recomandarea este de a efectua strict tratamente de urgenţă pentru afecţiunile acute care pot provoca neplăceri şi mai mari dacă rămân nerezolvate. În trimestrele 2 şi 3 se pot face inclusiv tratamente ce nu sunt considerate urgenţe, dacă gravida este în stare de sănătate bună şi se respectă următoarele recomandări: programări dimineaţa şi de durată scurtă, cu folosirea anestezicului local atunci când este cazul – pentru că durerea resimţită de mamă provoacă mult stres fătului.
Inhalosedarea este o procedură de sedare conştientă a pacientului folosind un gaz inert şi benign sub numele de protoxid de azot combinat cu oxigen. Au fost efectuate numeroase studii şi niciunul nu a demonstrat vreun efect advers al substanţei asupra mamei sau a fătului şi prin urmare este o metodă eficientă de a efectua tratamente stomatologice gravidelor ce sunt anxioase şi stresate. Astfel, acestea se pot relaxa pe scaunul stomatologic şi nu mai supun fătul unui stres care poate fi foarte dăunător.
Este permisă radiografia? Dacă da, ce tipuri de radiografie? Ce valori ale radiaţiei sunt folosite?
Radiografia dentară nu este contraindicată în sarcină, în special atunci când avantajele depăşesc cu mult dezavantajele. Doza cumulată de radiaţii la care este expus în mod natural corpul uman pe o perioadă de un an este de aproximativ 2,4 mSv, iar doza la care suntem expuşi în timpul unei radiografii dentare este de 0,005 mSv, adică aproximativ doza de radiaţii naturale provenite din mediul exterior la care suntem supuşi pe parcursul unei zile obişnuite. Însă, fiecare clinică/cabinet foloseşte un anumit tip de tehnologie când vine vorba de radiologie, iar radiaţiile sunt date de fiecare aparat în parte.
Recomandările pentru pacientele gravide, în urma studiilor efectuate, sunt de a efectua radiografii dentare atunci când sunt necesare, cu echipamentul de protecţie adecvat. Doza de radiaţii la care este expus fătul reprezintă 1/50.000 din doza la care este expusă mama în timpul unei radiografii dentare, deci nu reprezintă un risc.
Se pot face extracţii? Se pot face intervenţii chirurgicale?
Uneori, tratamentele chirurgicale reprezintă tratamente de urgenţă şi singurele viabile în cazul unei urgenţe stomatologice. Extracţiile dentare se evită pe cât posibil în primul trimestru, cât şi în ultima lună de sarcină. Se pot realiza doar între luna a IV-a şi luna a VI-a de sarcină.
Gravida poate beneficia de extracţii sau de alte tratamente chirurgicale dacă afecţiunea în cauză îi pune în pericol starea de sănătate şi prin urmare, a copilului.
Se fac tratamente parodontale?
Da! Nu numai că nu sunt contraindicate, dar sunt recomandate în foarte multe cazuri. Una dintre afecţiunile cele mai frecvente ale femeilor gravide este gingivita/parodontita de sarcină. Afecţiunile gingivale reprezintă patologia buco–dentară specifică femeilor gravide – apar în luna a II-a şi a III–a de sarcină, atingând un maxim în luna a V-a şi a VII-a. Poate apărea mobilitatea dentară de gradul 1 şi 2.
Afecţiunile gingivale apar din cauza unui cumul de factori nefavorabili: igiena dentară precară, scăderea eficienţei sistemului imunitar şi schimbările hormonale. Foarte multe femei se confruntă cu această problemă în sarcină şi, din păcate, nu ştiu că netratate la timp pot conduce la pierderea dinţilor în stadii avansate. Acestea prezintă următoarea simptomatologie: sângerări şi dureri gingivale, prurit gingival, uneori chiar şi pungi purulente, mobilitate dentară şi mai rar, pierderea timpurie a dinţilor. Această afecţiune provoacă mult disconfort gravidei şi uneori este îngreunată alimentaţia adecvată.
Managementul pacientei gravide cu afecţiune gingivală trebuie făcut cu mare atenţie şi precoce pentru a evita neplăceri mai mari pe viitor. Tratamentul corect constă în detartraj minuţios (efectuat în mai multe şedinţe pentru a nu provoca stres sau făcut chiar cu ajutorul inhalosedarii), terapie antimicrobiană cu laserul dentar pentru a elimina factorul principal (bacteriile) şi pentru a stimula vindecarea mai rapidă, fără a folosi substanţe chimice. Monitorizarea post-tratament şi educarea gravidei în ceea ce priveşte igiena dentară de acasă sunt la fel de importante ca tratamentul gingival.
Pentru infecţii dentare ce se poate face? Recomandaţi antibiotic? Dacă da, o faceţi conform situaţiei stomatologice sau cereţi părerea medicului ginecolog ce urmăreşte sarcina?
Infecţiile dentare, la fel ca orice infecţie la nivelul organismului, reprezintă un mare pericol şi o urgenţă medicală. Tratamentul corect al unei infecţii dentare este asanarea procesului infecţios local, ceea ce presupune de multe ori tratament endodontic, tratament parodontal sau extracție – în funcţie de natura infecţiei şi asocierea unui antibiotic pe cale orală. Antibioticul recomandat gravidelor ce poate fi luat în siguranţă pentru infecţiile de natură stomatologică este amoxicilina şi nu necesită recomandarea ginecologului decât în situaţiile în care gravida prezintă afecţiuni de altă natură sau este sub tratament cu diverse medicamente care pot interacţiona cu antibioticul. Dacă situaţia nu reprezintă o urgenţă, este de preferat evitarea administrării antibioticelor în trimestrul 1 de sarcină şi ori de câte ori este posibil, consultul interdisciplinar medic stomatolog-medic ginecolog este ideal.
O femeie gravidă poate beneficia de tratamente protetice? Se pun aparate dentare? Dacă da, de care? Dacă nu, de ce?
Starea de graviditate nu trebuie să ne împiedice să beneficiem de tratamente stomatologice, mai ales dacă starea generală de sănătate este una bună. Pacienta gravidă poate opta pentru tratamente protetice care sunt efectuate cu grijă şi au ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii, în special prin asigurarea unei alimentaţii corespunzătoare. Nu sunt contraindicate tratamentele protetice, fie fixe sau mobile, în funcţie de starea de sănătate a pacientei (poate aceasta nu îi permite să vină pentru mai multe vizite în cabinet sau are un reflex de vomă accentuat).
Deoarece multe gravide se confruntă cu modificări hormonale care au efecte asupra vascularizaţiei sanguine şi asupra oaselor, nu recomand începerea unui tratament ortodontic deoarece în acea perioadă avantajele nu depăşesc dezavantajele. De asemenea, incidenţa problemelor gingivale fiind crescute în sarcină, poate reprezenta o contraindicaţie în acest sens. Pentru gravidele care au început deja tratamentul ortodontic este de preferat să îl continue, pentru că acesta sistat înainte de termen poate produce mai multe efecte negative.
Laserul medical începe să devină din ce în ce mai des folosit în stomatologie. Este potrivit tratamentelor stomatologice destinate femeilor însărcinate?
Laserul dentar este o metodă prietenoasă de a rezolva diverse probleme dentare şi gingivale, fără a provoca durere. Laserul dentar este folosit în special pentru tratamentele asupra ţesuturilor moi şi obţine un efect bactericid puternic fără a fi nevoie de alte substanţe chimice ce pot avea efect nociv asupra fătului. Aşadar, nu numai că nu este contraindicat gravidelor, ci este chiar recomandat. Tratamentele gingivale efectuate cu laserul dentar sunt mai uşor de tolerat, prezintă un risc mai mic de recidivă al afecţiunii gingivale şi asigură un disconfort redus şi o vindecare mai rapidă.
Pentru a veni în ajutorul mămicilor ce nu au cunoştinţe generoase din domeniul stomatologiei am realizat un mic dicţionar tot cu ajutorul doamnei doctor Irina Geantă.
Ce este protecţia în radiologie? Protecția reprezintă şorţul cu plumb care se pune pe corp și îl acoperă complet de la gât în jos. Un plus este folosirea radiografiei digitale.
Radiologie digitală – Este o metodă inovatoare în sensul în care razele X nu mai impregnează un film, ci sunt recalculate în pixeli digitali folosindu-se un detector state-of-the-art plat, cu rezoluţie înaltă. Are beneficii pentru că nivelul de radiaţii este mai mic.
Vasoconstrictor – Substanţa care provoacă vasoconstricţia locală, în acest caz este epinefrina – ajută la potenţarea efectului anestezic şi la diseminarea unei cantităţi cât mai mici de substanţă anestezică în circulaţia sistemică.
Organogeneza – proces de formare a organelor într-o ființă pe cale de dezvoltare. Este o perioadă susceptibilă mutaţiilor deoarece are loc o replicare intensă a celulelor.
Tratament endodontic – tratament de canal ce presupune extirparea nervului şi curăţarea canalelor radiculare de detritus şi bacterii pentru a asana un focar infecţios local, finalizat prin umplerea etanşă a canalelor şi restaurarea dintelui în cauză.
Tratament parodontal – curăţare subgingivală a tartrului şi asanarea proceselor inflamatorii/infecţioase gingivale prin curăţare mecanică/ultrasonică şi terapie laser cu efect bacteric. Scopul tratamentului este acela de a restitui starea de sănătate parodontală prin eliminarea bacteriilor patogene.
Acest articol a fost realizat cu ajutorul Anei Maria Popa şi a Dr. Irina Geantă – Medic stomatolog generalist cu practică orientată către estetică dentară şi terapie laser, în cadrul Clinici de stomatologie Swiss Ecodent Klinik, zona Floreasca, Bucureşti.
Bun si util articolul 🙂
Mulțumesc ????
Foarte interesant articolul. Nu înțeleg de ce, de multe ori graviditatea este confundată cu o boală. În timpul sarcinii e nevoie de niște măsuri de precauție suplimentare, dar o gravidă nu este deloc infirmă. Atâta timp cât li se fac și intervenții chirurgicale de urgență, de ce să nu facă și tratamente stomatologice.
Asta vreau sa inteleaga cat mai multe dintre ele.
E bine sa primesti astfel de raspunsuri. Nu intotdeauna primesti ceva ok si clar de la stomatolog. Eu am aparat dentar de aproape 2 ani de zile si de fiecare data cand merg la schimbat sarmele mi se explica din nou despre igiena, tratament, etc. Si ma ajuta de fiecare data.
Personal am avut traume cu medici stomatologi iar familia nu m-a crezut. Au spus ca sunt toane de copii. Acum îmi pare rău că s-au purtat asa cu mine căci am de tras rău cu dantura acum.
Foarte bun materialul! Am lucrat ca manager intr-o clinica stomatologica o buna perioada…si aceasta era o tema pe care ma simteam nevoita sa o abordez adesea in disctiile cu pacinetii si in prezentarile pe care le tineam. Multa lume este inca blocata in tehnicile stomatologice arhaice si a ramas cu sechele din vremea comunismului. Medicina moderna este incredibila, motiv pentru ca nu ma exista scuze!
Asa este, motive tehnologice nu mai avem. Insa, de teama de a nu plati mult fie amanam, fie cautam un cabinet mai accesibil din punct de vedere financiar. Asta inseamna de cele mai multe ori sa alegem un cabinet ce nu are o tehnologie sau pregatire cat mai nonivaziva si nondurere.
Este important sa se stie ca au avansat aceste tipuri de interventii si ca suntem in siguranta si in timpul sarcinii. Mai ales ca in multe cazuri, cum am fost si eu, au aparut probleme importante in timpul sarcinii.
Ce-i drept increderea este prima care se pierde in timpul sarcinii.
Articolul este foarte bun. Mai ales că la întrebări a răspuns un specialist. Dintotdeauna am auzit că este bine să ai niste dinți puternici și sănătoși când nasti, deoarece travaliul este destul de solicitant pentru tot corpul.
Nu numai travaliul este solicitant, dar si perioada alaptarii consuma mult calciu si energie.
Foarte util si documentat artcolul, multumim mult! In timpul sarcinii problemele de sănătate nu trebuie ignorate, există acum așa de multe tratamente moderne.
Asa este. Trebuie numai sa gasim acel medic cu care suntem compatibili.
Mulțumesc pentru articolul extrem de util!
Cu mare placere.
Pe timpul sarcinii multe femei se confrunta cu probleme dentare, acest articol vine in ajutorul multora si il vad foarte util
Multumesc
E un articol foarte util pentru femeile insarcinate !
🙂
Este bine de știut! Sincer, eu sunt dependentă de anestezie când vine vorba despre intervenții stomatologice și chiar aveam senzația că nu îmi pot face tratamente pe timpul sarcinii.
Eu am o frica croaznica de freza si de dentisti incapabili. Dar am descoperit cu greu ca exista si medici foarte calificati. Insa unii lucreaza pe preturi mari.
Cat de util este articolul tau pentru viitoarele mamici. Si eu am fost nevoita sa merg pentru chestii minore la stomatolog in perioada sarcinii, dar mereu aveam o teama.
Ti s-au explicat pericolele? Au fost mai ingaduitori cu tine?
Felicitari pentru idee, Georgiana! Mi se pare extrem de util articolul tau, pentru viitoarele mamici. Intr-adevar, inca se mai traieste cu ideea ca stomatologul e baubau. Din fericire, am evoluat.
Multumesc pentru apreciere.