Fără categorie

Sarcină gemelară +1?

Salutare viitoare mămică,

În acest mic articol vreau să îţi prezint o situaţie rar întâlnită, dar posibilă.

Îţi este cunoscută ideea de “mai poţi puţin”? Fix aşa se poate întâmpla şi în sarcinile de tipul gemeni +1. Dar să explicăm puţin.

Ai aflat că eşti însărcinată. Urmează confirmarea la medic ce îţi spune de existenţa sarcinii gemelare. La câteva zile de la fecundarea ovulului, sau chiar săptămâni se mai fecundează un ovul. Deci vei avea două sarcini în paralel. Acest proces se numeşte SUPERFETAŢIE.

Definiţie:

Fenomen biologic constând din fecundarea a două ovule care provin din perioade diferite de ovulaţie. Rezultă doi feţi, diferit maturaţi, în acelaşi uter. Sursa-pcfarm.ro

Aşa cum spune şi definiţia, rezultă feţi diferiţi. Adică mai dese sunt sarcinile cu câte un făt în fiecare ovul din acest fenomen de suprafetație. În consecinţă sarcinile de genul gemeni +1 sunt şi mai rare, dar posibile. Minunea este explicată imediat în paragraful următor:

Şi cel de-al doilea ovul fertilizat trebuie implantat în uter, un alt eveniment extraordinar, deoarece implantarea necesită eliberarea anumitor hormoni care nu ar fi eliberați dacă o femeie ar fi deja însărcinată.

Nici sarcina de tipul 1+1 nici cea de tipul 2+1 nu sunt catalogate ca fiind biologic gemeni sau tripleţi. Sunt pur şi simplu colocatari pentru o anumită perioadă în uter.

Acest procedeu este posibil până încep hormonii să lucreze. Adică să contribuie la crearea unui dop de mucus ce împiedică alte fecundări ulterioare şi închide cervixul.

Un exemplu de sarcină gemelară +1 actual este şi cel relatat în următorul articol

O sarcină de tipul gemeni+1 se poate întâmpla fără să existe uter bicorn (bicameral).

Ceea ce este important în acest tip de sarcină gemelară +1 este supravegherea medicală mai severă. În principiu toată sarcina depinde mult de fătul cel mic, atât timp cât nu apar complicaţii la sarcina gemelară.

Odihna, relaxarea, evitarea efortului fizic, un regim alimentar controlat de specialist si hobbyuri relaxante sunt cheile către un final de sarcină cât mai fericit, idilic.

Sarcinile speciale de acest fel sunt uneori urmărite pentru studii medicale. Însă, este posibil să fiţi refuzaţi de către 2-3-5 medici ginecologi până vă găsiţi medicul cu specializare în sarcini multiple sau speciale.

În ţară încă nu ştiu de sarcini gemelare +1, însă, de sarcină 1+1 cunosc. Mi-a fost vecină şi sfătuitoare vreo 2 ani. Acum acei copii au cred 14 ani. Sunt sănătoşi şi frumoşi. Dacă aflu din comunitatea părinţilor de gemeni de o astfel de sarcină gemelară +1, încerc să fac un interviu şi să revin cu detalii.

Până la următorul articol vă urez sănătate şi LA MULŢI ANI.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.