femeie insarcinata
Despre blog

Dragă femeie,

†


Eşti frumoasă, eşti simpatică, eşti tot ce şi-au dorit cele două micuţe suflete ce acum cresc în pântecul tău.

Numele meu este Georgiana şi sunt o mamă de gemeni. În momentul când scriu acest text puii mei au 3 ani. Au fost 3 ani grei, plini de încercări, de remuşcări şi de oftică. Da, de oftică pentru că nu am găsit acea “literatură de specialitate” destinată femeilor însărcinate cu gemeni.

Prin intermediul acestei introduceri îţi spun că aici vreau să găseşti cea mai mare concentrare de informaţii despre sarcina gemelară, dar şi sfaturi şi recomandări pentru tine, femeia minunată ce se dezvoltă odată cu această experienţă.

Îţi spun cu dragă inimă că nu eşti singură în trăirile tale. Au fost multe mame de gemeni, sunt şi cu siguranţă vor mai fi pe lumea aceasta. Dar, alături de mine am şi o comunitate de vrea să îmi împărtăşească din experienţa lor, din greutăţile şi depresiile lor. Este o comunitate de mămici cu gemeni din întreaga lume, dar o mare parte a membrelor sunt din Republica Moldova şi România.


Special pentru tine, mămică la început de drum am primit nu mai puţin de 54 de mesaje de încurajare. Multe se repetă, dar unele sunt foarte originale. Îţi voi arăta o parte din ele pentru a te convinge că suntem o comunitate…

Să te odihneşti” s-a regăsit de zeci de ori alături de “Dormi mult”. Însă mesajul Irinei din Chişinău mi-a plăcut tare mult:

“Mie toţi îmi spuneau să dorm. De parcă somnul îl poţi acumula.”

mama insarcinata cu gemeni


Un alt mesaj repetat de zeci de ori a fost şi cel cu “Nu mânca pentru doi, trei, zece!”

“Să nu citească studii sau poveşti triste pe internet!”
“Să nu citească nimic pe internet.”
“Să fie pozitivă.”
“Să citească informaţii despre alăptare şi eventual să caute consilieri specializaţi în alăptare”.

Şi mesajul Ginei este frumos şi destul de lung. Am luat câteva fraze din el:

“Să aibă grijă de ea, o alimentație sănătoasă, ieșiri cât de scurte dar dese. Să facă ce o relaxează mai mult. Eu citeam, mă uitam la seriale, ascultam muzică și coloram într-o carte de colorat???? şi mă plimbam hai hui prin magazine.”
“Importantă e și odihnă psihică. Să nu facă eforturi care o depășesc. Dacă într-o zi se simte în stare doar să spele o cană, păi atunci atât să facă, să nu spele 3????
“Dacă i se pare suspect ce spune un medic să ceară și o a doua părere.”

Galina din Germania spune aşa:

”Să nu compare experienţa altor mame cu a ei”. “În perioada sarcinii aş recomanda să vă pregătiţi soţul, mă refer la partea fizică. Mai bine implici soţul treptat în lucrurile casnice, ca apoi fiecare să aibă responsabilităţile lui. După naştere fizic nu reuşeşti să faci totul de una singură aşa că soţul poate prelua o bună parte din lucrurile casnice.”

Din Chişinău Alinush spune aşa: ”Familia trebuie pregătită.

Renata din Chişinău a enumerate mai multe recomandări. Am ales două din ele:

“Să nu refuze niciun ajutor din partea membrilor familiei, chiar să caute din timp o bonă, o bunică care să o ajute din primele zile după naştere. Să se informeze cât mai mult despre perioada post-partum, despre alăptare, despre managementul timpului, despre riscul de a naşte premature.”

Aurora din Lugoj este foarte realistă:

”Sfatul meu ar fi să nu intre nimeni cu aşteptări în sarcină, doar să se roage, să se liniştească şi să accepte lucrurile pe măsură ce vin, oricum vin. “

Galina revine cu mesajul următor:

”Să pregătească camera copiilor, după naştere e mult mai greu să strângi dulapuri şi să faci reparaţie.”

Oana din Iaşi spune scurt: ”Să facă tot ce o face fericită!!!!”

Aici, pe acest blog vei găsi recomandări şi poveştile mamelor ce au trecut deja prin etapa în care te afli tu. Voi aduce ca invitaţi psihologi ce sunt la rândul lor mame de gemeni. Personal cunosc două, dar încă mai caut, fiecare experienţă contează.

Îţi voi prezenta evenimente pe care le consider importante în viaţa ta şi promit să nu te bâzâi la cap cu parentingul, indiferent că este modern, clasic sau drastic.

Ce vreau să obţin cu acest blog?

1. Ei bine… un ghid. Un ghid prin care vreau să iau o greutate de pe umerii proaspetelor femei ce află că sunt însărcinate cu gemeni.

2. O comunitate strânsă precum cea realizată de Comunitatea mămicilor de gemeni din Republica Moldova. Un ONG, O asociaţie sau fie şi un mic grup suport pentru mămici.

3. Oferte şi reduceri speciale pentru femeile însărcinate cu gemeni şi proaspete mămici.

4. Sensibilizarea societăţii. Personal am avut parte de reacţii ciudate sau chiar ignorare totală.

5. Realizarea de produse special concepute pentru femeia însărcinată cu gemeni sau proaspăta mămică.

Ce spui, vrei să îmi fi alături în aventura mea?

Sper să îţi placă această nouă lume a mămicilor de gemeni. Sper să ne fi alături iar viitoarea mămică ce află că va aduce pe lume doi pui de om să primească şi ea un mesaj de încurajare de la tine.

Later edit: La adunarea mesajelor de încurajare m-au ajutat mamicile din Grupul de pe Facebook „Mamici si viitoare mamici de gemeni„, coordonat de Zlotea Aurelia. Tot Zlotea Aurelia a fondat si Asociatia „Parinti de gemeni” din Republica Moldova.Puteți să mă susțineți în această activitate de autoeducare a mea și implicit a dumneavoastră prin cumpăraturi făcute pe următoarele link-uri de afiliere:
*cărți
*echipament sportiv
*jucării
*produse de îngrijire pentru casă și famili

18 comentarii

 1. Felicitări pentru inițiativă. Să fii mamă de gemeni e o provocare căreia puține femei îi fac față de la început. Încă o dată felicitări și mult succes!

 2. Cred că o parte din mesajele primite se aplică tuturor 🙂 Felicitări pentru inițiativă, chiar văd utilitatea unui asemenea blog!

 3. Georgiana spune:

  Super proiect! Simt eu ca imi va fi util la un moment dat???? Asa ca o sa citesc toate articolele tale!

  1. Aoleo… si eu am avut o presimtire cu sarcina.

 4. Îți doresc mult succes cu proiectul tău!
  Știu că vei reuși, deoarece te-am cunoscut și am încredere în puterea, vivacitatea și implicarea ta!
  Hai cu următorul articol!

  1. Multumesc. Ma straduiesc sa gasesc tot ce este mai bun.

 5. Adriana Ivan spune:

  Felicitări tuturor mămicilor de gemeni și multă sănătate puiutilor.

 6. Felicitari pentru initiativa si iti doresc mult succes cu acest proiect, mai ales ca stiu mai mult emamici de gemeni care s-ar fi bucurat sa aiba la dispozitie o asemenea resursa.

 7. O nisa unica, cu care iti doresc succes.

 8. Gabriela Rizea spune:

  Felicitări pentru inițiativă. Nu sunt mamă de gemeni, imi doream gemeni, însă după ce s-a născut fetița am realizat că nu aș fi făcut față situației cu doi bebeluși de aceeași vârstă. Asa ca felicitări si multe îmbrățișari mamicilor de gemeni. Pentru mine sunteti niste eroine!

 9. Frumoasa initiativa ta! Chiar ma bucur ca te-ai gandit sa faci acest blog. Sigur va fi util si apreciat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.